Ose auala fou i le tausia o tamaitai i nuu i tua ia maloloina

SAUNIA E:Thor Christensen

1115RuralWomenHealthClass_SC.jpg

O se polokalame faʻalesoifua maloloina faʻalapotopotoga e aofia ai vasega faʻamalositino ma aʻoaʻoga faʻapitoa i meaʻai na fesoasoani i fafine o loʻo nonofo i nuʻu i tua e faʻaititia ai o latou toto toto, faʻaitiitia le mamafa ma tumau le soifua maloloina, e tusa ai ma se suʻesuʻega fou.

Pe a faʻatusatusa i fafine i totonu o taulaga, o fafine i nuʻu i tua e sili atu le maualuga o le faʻamaʻi cardiovascular, e sili atu ona maua le oona ma faʻaitiitia le maua o le soifua maloloina ma meaʻai maloloina, o suʻesuʻega muamua na faʻaalia.A'o fa'aalia e polokalame fa'alesoifua maloloina fa'alaua'itele, e itiiti lava su'esu'ega na va'ava'ai i nei polokalame i totonu o nu'u i tua.

O le suʻesuʻega fou na taulaʻi i fafine nofonofo, 40 tausaga pe sili atu, o loʻo faʻamaonia ua ova le mamafa poʻo le tino puta.Sa latou nonofo i nuu maotua e 11 i le itu i matu o Niu Ioka.Na iu lava ina auai uma sui auai i le polokalame na taitaia e faiaoga o le soifua maloloina, ae e lima nuu na tofia soo e muamua.

Sa auai tamaitai i le ono masina e faalua i le vaiaso, e tasi le itula o vasega vaega sa faia i falesa ma isi nofoaga o nuu.O vasega na aofia ai a'oa'oga fa'amalositino, fa'amalositino aerobic, a'oa'oga tau taumafa ma isi a'oa'oga fa'alesoifua maloloina.

O le polokalame foi na aofia ai gaoioiga faʻaagafesootai, e pei o savaliga faʻalapotopotoga, ma vaega faʻalapotopotoga faʻapitoa lea na faʻatalanoaina ai e le au suʻesuʻe se faʻafitauli i totonu o latou nuʻu e fesoʻotaʻi ma gaioiga faʻaletino poʻo le siosiomaga o meaʻai.Atonu na aofia ai le faʻaleleia o se paka i le lotoifale poʻo le tuʻuina atu o meaʻai maloloina i taʻaloga afeleti a le aʻoga.

Ina ua uma vasega, nai lo le toe foi atu i se olaga e le lelei le soifua maloloina, o tamaitai e 87 na muamua auai i le polokalama na tausia pe faateleina foi a latou faaleleia i le ono masina talu ona uma le polokalama.Na latou maua, i le averesi, leiloa toetoe lava 10 pauna, faʻaititia o latou puimanava i le 1.3 inisi ma faʻaititia a latou triglycerides - o se ituaiga o gaʻo e tafe i totonu o le toto - e 15.3 mg / dL.Na latou faʻaititia foʻi lo latou toto maualuga (le "pito" numera) i le averesi o le 6 mmHg ma o latou toto diastolic (le "pito" numera) i le 2.2 mmHg.

"O nei suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o suiga laiti e mafai ona faʻaopoopoina i se eseesega tele ma fesoasoani e fausia se faʻaputuga moni o faʻaleleia," o le tala lea a Rebecca Seguin-Fowler, o le tusitala taʻitaʻi o le suʻesuʻega na lomia i le Aso Lua i le American Heart Association's journal Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

O le toe foʻi i masaniga tuai e masani lava o se faʻafitauli tele, "o lea na matou ofo ai ma fiafia i le vaʻai atu o tamaʻitaʻi o loʻo tausia pe oʻo foi ina sili atu le lelei i le tumau malosi ma le soifua maloloina o meaʻai," o le tala lea a Seguin-Fowler, faʻatonu lagolago mo le Institute for Advancing Health Through Agriculture i Texas A&M AgriLife i le Kolisi Kolisi.

O tamaitai i totonu o le polokalame na faʻaleleia atili le malosi o latou tino ma le faʻamalositino, o lana tala lea."I le avea ai o se fomaʻi faʻamalositino o loʻo fesoasoani i fafine e faʻaaogaina aʻoaʻoga malosi, o faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai o tamaʻitaʻi ua mou atu le gaʻo ae o loʻo tumau pea o latou tino paʻu, lea e taua.E te le manaʻo e leiloa maso o fafine a o faasolo ina matutua.”

O le vaega lona lua o tamaitai na auai i vasega na vaaia le faaleleia o le soifua maloloina i le faaiuga o le polokalame.Ae ona o le faʻatupeina, na le mafai ai e le au suʻesuʻe ona mulimuli i na fafine e vaʻai pe faʻapefea ona latou faia i le ono masina talu ona maeʻa le polokalame.

Fai mai Seguin-Fowler e fia va'ai i le polokalame, lea ua ta'ua nei o StrongPeople Strong Hearts, o lo'o ofoina atu i YMCA ma isi nofoaga o fa'apotopotoga.Na ia valaʻau foʻi mo le suʻesuʻega, lea e toetoe lava o tagata uma na auai e papaʻe, ina ia toe faʻaaogaina i le tele o tagata eseese.

“Ose avanoa lelei lea e fa'atino ai le polokalame i isi nu'u, iloilo iuga, ma mautinoa o lo'o iai sona a'afiaga," o lana tala lea.

Carrie Henning-Smith, sui faatonu o le Iunivesite o Minnesota Rural Health Research Center i Minneapolis, fai mai o le suʻesuʻega na faʻatapulaʻaina ona o le leai o se sui o le Black, Indigenous ma isi ituaiga ma faʻalapotopotoga ma e leʻi lipotia mai ni faʻafitauli tau le soifua maloloina i nuʻu i tua. nofoaga, e aofia ai felauaiga, tekinolosi ma pa puipui tau tupe.

Henning-Smith, e leʻi auai i le suʻesuʻega, fai mai o suʻesuʻega o le soifua maloloina i nuʻu i le lumanaʻi e tatau ona amanaia na mataupu, faʻapea foʻi ma "le lautele lautele o faʻalapotopotoga ma faiga faʻavae e aʻafia ai le soifua maloloina."

Ae ui i lea, na ia patipatia le suʻesuʻega mo le faʻatalanoaina o le va o tagata aʻoaʻoga i nuʻu i tua, lea na ia taʻua e matua afaina i le tele o tulaga masani, e aofia ai maʻi fatu.

"O nei suʻesuʻega e faʻaalia ai o le faʻaleleia o le soifua maloloina o le cardiovascular e manaʻomia ai le sili atu nai lo le mea e tupu i totonu o se falemaʻi," o le tala lea a Henning-Smith."O fomaʻi ma fomaʻi e iai se sao taua, ae o le tele o isi paaga e manaʻomia ona aʻafia."

微信图片_20221013155841.jpg


Taimi meli: Nov-17-2022