Hula Hoop: E Lelei Fa'amalositino?

210827-hulahoop-stock.jpg

Afai e te le'i va'ai i se Hula Hoop talu mai lou la'itiiti, ua o'o i le taimi e toe va'ai ai.Ua le toe na'o meataalo, o pa'u o ituaiga uma ua avea nei ma meafaigaluega ta'aloga ta'uta'ua.Ae o le fa'amalosi tino lelei ea?"E le tele ni a matou faʻamaoniga e uiga i ai, ae e foliga mai o loʻo i ai le gafatia mo ituaiga tutusa o le aofaʻi o faʻamalositino aoga e pei o oe o loʻo e tamoʻe poʻo le uila vilivae," o le tala lea a James W. Hicks, o se fomaʻi physiologist o le cardiopulmonary i le Iunivesite. Kalefonia—Irvine.

 

 

O le a le Hula Hoop?

O le fa'amalositino o se mama o mea mama e te vili faataamilo i lou ogatotonu po'o isi vaega o le tino e pei o ou lima, tulivae po'o tapuvae.E te fa'agaoioi le pa'u e ala i le lulu malosi (e le o le swivel) lou manava po'o vae i tua ma luma, ma tulafono o le fisiki - centripetal force, saoasaoa, saoasaoa ma le kalave, mo se fa'ata'ita'iga - faia isi mea.

O pa'u fa'amalositino sa i ai mo le faitau selau (pe a le o le faitau afe) o tausaga ma maua ai le ta'uta'ua i le lalolagi atoa i le 1958. O le taimi lena na fau ai e Wham-O se pa'u omo, palasitika, mama (pateni e pei o le Hula Hoop), lea na maua e pei o se mea e masani ai.O loʻo faʻaauau pea ona faia ma faʻatau atu e le Wham-O lana Hula Hoop i aso nei, ma ua matauina e le au ofisa o le kamupani o loʻo avanoa i le lalolagi atoa i soʻo se tulaga o fefaʻatauaʻiga faʻatau ma faʻatau atu.

Talu mai le taimi muamua na faia ai e le Hula Hoop se faʻalavelave, o isi kamupani ua faʻaauau le gaosia o paʻu e fai ma meataalo poʻo mea faʻamalositino.Ae ia maitauina e naʻo le Wham-O's hoop e aloaʻia o le Hula Hoop (o le kamupani e matuaʻi tulafono ma puipuia lona faʻailoga), e ui lava e masani ona taʻua e tagata faʻamalositino uma o "hula hoops."

 

O le Fua o le Hooping

O le ta'uta'ua o pa'u fa'amalositino ua solo ma fa'aitiitia.Sa mumu-mumu i le 1950s ma le 60s, ona nofo ai lea i se hamu faifaipea o le faʻaaogaina.

I le 2020, o faʻamaʻi faʻamaʻi na toe faʻafoʻi mai ai faʻataʻavalevale i tua.O ē fiafia i fa'amalositino (pipii i le fale) na amata su'e ni auala e fa'aoso ai a latou toleniga ma liliu atu i fa'amau.Na latou lafoina a latou lava ata vitio i luga o ala o faasalalauga lautele, ma maua ai le faitau miliona o vaaiga.

O le a le talosaga?“E malie.Ma e tusa lava pe tatou te taumafai e taʻu atu ia i tatou lava e ese, e le o faamalositino uma e malie.E le gata i lea, o se taʻaloga e taugofie ma e mafai ona faia mai le mafanafana o le fale, lea e mafai ai ona e saunia lau lava lipine i lau toleniga, "o le tala lea a Kristin Weitzel, o se faiaoga faʻamaonia faʻamalositino i Los Angeles.

 

Fa'amanuiaga Fa'ainisinia

O le tausia o se fa'amalositino e taamilo mo so'o se taimi e mana'omia ai lou fa'agaoioia o le tele o vaega maso.Ina ia faia: “E manaʻomia uma maso autu (e pei o le rectus abdominis ma transverse abdominis) ma maso o lou papa (o musele o le gluteal), vae pito i luga ( quadriceps ma hamstrings) ma tamai povi.O le aofaiga lava lena o maso e te fa'agaoioia i le savali, tamo'e po'o le ti'eti'e uila,” o le tala lea a Hicks.

O le galue malosi o maso ma vae e fesoasoani i le faʻaleleia atili o maso, faʻamaopoopo ma paleni.

Milo le pa'u i lou lima, ona e fa'aaogaina ai lea o maso e sili atu - o maso i ou tauau, fatafata ma tua.

O nisi tagata popoto ua fautua mai e mafai foi ona fesoasoani le fa'ama'i i le tua tiga."E mafai ona avea ma se faʻamalositino lelei e faʻamalolo ai oe mai le tiga.O se fa'amalositino fa'apitoa ma se vaega lelei o a'oa'oga fe'avea'i e tu'uina atu i totonu, o le mea tonu lava lea e mana'omia e nisi ituaiga o tiga i tua e fa'aleleia atili ai, "o le tala lea a Alex Tauberg, o se foma'i fa'ata'ita'i ma fa'amaonia le malosi ma le fa'apitoa i Pittsburgh.

 

Fa'amau ma Aerobic Fa'amanuiaga

A mae'a ni nai minute o le ta'avale faifaipea, o le a e pamuina lou fatu ma lou māmā, ma avea ai le gaioiga o se ta'aloga aerobic."A e faʻagaoioia se tele o maso, e te faʻaosoina le metabolism ma maua le tali faʻamalositino o le faʻateleina o le okesene ma le fatu ma le aofaʻi o aoga o faamalositino," o le tala lea a Hicks.

O fa'amanuiaga fa'amalositino aerobic e afua mai i kaloli mu, pa'u mamafa ma fa'aleleia atili le fa'atonutonuina o le suka i le toto e sili atu le fa'atinoina o le mafaufau ma fa'aitiitia ai lamatiaga mo le ma'i suka ma le ma'i fatu.

Ina ia selesele na faʻamanuiaga, fai mai Hicks e manaʻomia le 30 i le 60 minute o gaioiga faʻamalositino i le aso, lima aso i le vaiaso.

O fa'amatalaga lata mai ua fa'ailoa mai ai nisi o fa'amanuiaga fa'apipi'i e mafai fo'i ona fa'aalia i ta'aloga pupuu.O se suʻesuʻega faʻafuaseʻi i le 2019 na maua ai o tagata e taʻavale mo le tusa ma le 13 minute i le aso, mo le ono vaiaso, na leiloa le tele o gaʻo ma inisi i luga o latou puimanava, faʻaleleia le musele o le manava ma faʻaititia le maualuga o le "leaga" LDL cholesterol maualuga nai lo tagata na savavali uma. aso mo le ono vaiaso.

 

  • Tulaga lamatia

Talu ai ona o se ta'aloga e aofia ai le fa'amalositino malosi, e iai ni a'afiaga e mafaufau i ai.

O le fa'ata'amilo i lou ogatotonu atonu e faigata tele mo tagata e maua i le suilapalapa po'o le ma'i gugu.

E mafai ona fa'atupula'ia le pa'u pe a iai ni fa'afitauli paleni.

E leai se mea e si'i ai le mamafa."E ui e mafai ona e ausia le tele o mea i se paʻu, ae o le a le maua oe i aʻoaʻoga faʻavae e pei o le siiina o le mamafa masani - mafaufau i le bicep curls poʻo le deadlifts," o le tala lea a Carrie Hall, o se tagata aʻoaʻoga faʻamaonia i Phoenix.

Atonu e faigofie ona soona fai.“E taua le amata faasolosolo malie.O le tele naua o le fa'apipi'i vave e ono o'o atu ai i se manu'a tele.Mo lenei mafuaʻaga, e tatau i tagata ona faʻaopoopo i totonu o latou masaniga faʻamalositino ma faasolosolo malie le faʻapalepale i ai, "o le fautuaga lea a Jasmine Marcus, o se fomaʻi faʻapitoa ma faʻamaonia le malosi ma le faʻamaʻi faʻapitoa i Ithaca, Niu Ioka.

O nisi tagata latou te lipotia le manu'a o le manava pe a uma ona faʻaogaina paʻu mamafa i le itu mamafa.

 

  • Amataina

Ia mautinoa e fa'amamāina oe e lau foma'i e amata ai le ta'avale pe a iai sau ma'i fa'avae.Ona, aumai lea o se paʻu;tau e amata mai i nai tala i le tusa ma le $60, e fa'atatau i le ituaiga pa'u.

E mafai ona e filifili mai pa'u palasitika mama po'o pa'u mamafa.“O pa'u mamafa e faia i se mea e sili atu ona malu, ma e masani ona mafiafia nai lo se Hula Hoop masani.O nisi pa'u e oo mai lava ma se taga mamafa o lo'o pipii i ai i se maea,” o le tala lea a Weitzel."Tusa lava po o le a le mamanu, o se paʻu mamafa e masani lava ona i ai i soo se mea mai le 1 i le 5 pauna.O le mamafa o le mamafa, o le umi e mafai ona e alu ma faigofie ai, ae e umi foi se taimi e faʻaalu ai le malosi tutusa e pei o se paʻu mama mama."

O le fea ituaiga o pa'u e tatau ona e amata ai?O pa'u mamafa e faigofie ona fa'aoga."Afai e te fou i le paʻu, faʻatau se paʻu mamafa o le a fesoasoani ia te oe e faʻaitiitia ai lau foliga ma (tupu) le tomai e faʻaauau ai mo se taimi umi," o le fautuaga lea a Darlene Bellarmino, o se faiaoga faʻamaonia i Ridgewood, New. Jersey.

E taua foi le tele.“E tatau ona tu le pa'u i lou puimanava po o le fatafata pito i lalo pe a taoto sa'o i luga o le eleele.O se auala faigofie lea e mautinoa ai e mafai ona e 'hula' le pa'u i lou maualuga,” o le tala lea a Weitzel.“Ae ui i lea, ia matau, o nisi o pa'u mamafa o lo'o i ai le taga mamafa o lo'o fa'apipi'iina i maea e la'ititi la'ititi le avanoa nai lo pa'u masani.O nei mea e masani ona fetuutuunai i filifili-sootaga e mafai ona e faʻaopoopoina e fetaui ma lou puimanava.

 

  • Tuu atu se Asio

Mo manatu fa'amalositino, siaki upegatafa'ilagi fa'apipi'i po'o vitio e leai se totogi ile YouTube.Fa'ata'ita'i se vasega amata ma fa'aopoopo lemu le umi e mafai ai ona e fa'agasolo pea le pa'u.

 

O le taimi lava e te maua ai le tautau, mafaufau i lenei masani masani mai Carrie Hall:

Amata i se fa'amafanafanaga fa'ata'amilo i lau ogalaau e fa'aaoga ai vaeluaga o le 40 sekone i luga, 20 sekone;toe fai faatolu.

Tuu le fa'amau i lou lima ma fai se li'o lima mo le minute e tasi;toe fai i le isi lima.

Tuu le paʻu faʻataʻamilo i se tapuvae, faaseʻe i luga o le paʻu aʻo e sasau le faʻamau i lou tapuvae mo le minute e tasi;toe fai i le isi vae.

Mulimuli ane, fa'aaoga le pa'u e fai ma maea oso mo le lua minute.

Toe fai le toleniga faalua pe faatolu.

Aua le fiu pe afai e umi se taimi e oo atu ai i le tulaga o le fa'asolo mo se taimi umi.“Talu ai lava e malie ma foliga faigofie pe a faia e se isi tagata, e le faapea e saʻo,” o le tala lea a Bellarmino.“E pei o so’o se mea, la’a ese mo sina taimi, toe fa’aopoopo ma toe taumafai.O le a i'u ina e fiafia i ai a'o e faia se toleniga lelei ma fiafia.”

 


Taimi meli: Me-24-2022